Hoe werkt adoptie?

Adopteer een

Wij hebben als doel om onze dieren te herplaatsen bij een geschikte nieuwe eigenaar. Het is dus belangrijk dat het dier en de nieuwe eigenaar goed bij elkaar passen. Daarom hebben we met name voor honden en katten een zorgvuldig adoptieproces. In de basis volgen we 3 stappen:

Stap 1 – Welk dier past bij je?
Als je geïnteresseerd bent in een dier, is het belangrijk om eerst het verhaal van het dier goed te lezen. Je kunt dit doen door op de naam of foto van het dier te klikken. Als je na het lezen van het verhaal denkt dat het dier goed bij je past en je het dier kunt bieden wat het nodig heeft, dan kun je reageren.

Stap 2 – De kennismaking
Kennismakingen zijn bij De Ark altijd op afspraak. Dit is omdat we voldoende tijd willen hebben om dit te begeleiden en alle vragen te beantwoorden.

Stap 3 – De adoptie
Ook adoptie is altijd op afspraak, hier gaat namelijk best wat tijd in zitten. Bij veel dieren kan de adoptie wel direct aansluitend op de kennismaking plaatsvinden.

Tijdens de plaatsing bespreken we de voorwaarden van adoptie, waarvan het ook verstandig is om deze vooraf al even goed door te lezen (zo mag je bijvoorbeeld met onze geplaatste asieldieren niet fokken) en beantwoorden we al je vragen. Je betaalt de kosten voor de adoptie. Daarna maken we het papierwerk in orde en wordt de chip overgezet op jouw naam. We nemen het paspoortje en alle (medische) bijzonderheden van het dier met je door. Tot slot krijg je tips en adviezen om de overgang naar de nieuwe situatie en kennismaking met eventuele andere huisdieren zo soepel mogelijk te laten verlopen.

kittens

Tip: Heb je nog spullen nodig zoals voer, kattenbak, reismandje of speeltjes? Door deze bij ons aan te schaffen steun je direct het asiel!

Adoptie kat – belangrijk om te weten

Op onze website staan in principe al onze kittens en katten individueel benoemd die klaar zijn voor een nieuw huisje. Het adoptieproces voor katten kan verschillen afhankelijk van of ze in het asiel verblijven of in een gastgezin.

De meeste katten verblijven bij ons in het asiel. Je hoeft bij katten niet vooraf al een keus te hebben gemaakt, je mag ook gewoon een mailtje sturen waarin je iets verteld over je huidige situatie en wat je zoekt. Je kunt dan op afspraak eens komen kijken in het asiel of er een leuke match voor je tussen zit. Wij vinden het belangrijk dat je kiest op karakter, niet op kleur. Het gaat erom dat jullie bij elkaar passen; de kat die jij het mooist vindt, is misschien niet altijd ook de lieve knuffelkat die je zoekt.

Bij de adoptie van katten wordt gekeken naar hun specifieke behoeften en persoonlijkheden. Katten die gewend zijn om buiten te zijn, worden alleen geplaatst bij mensen waarbij de kat naar buiten kan. Katten die liever binnen blijven, worden geplaatst bij mensen die het leuk vinden om met de kat te spelen en veel tijd binnen door te brengen. Bovendien wordt er gekeken of een kat het beste alleen kan worden geplaatst of in een paar met een andere kat. Sommige katten zijn sociaal en vinden het leuk om met andere katten te spelen en te knuffelen, terwijl andere katten liever alleen zijn.

Als vervolgens wij ook een goed gevoel hebben bij je keus, kan het dier in principe direct geadopteerd worden en mag het met mee naar huis.

Bij katten die in een gastgezin verblijven, wordt in overleg met het gastgezin een kennismaking gepland bij hen thuis. Als dat een match blijkt, kan in sommige gevallen direct aansluitend de adoptie plaatsvinden op De Ark. Dit moet wel op afspraak, dus kan alleen als dit vooraf al gepland is (en als het geen match is, komt deze natuurlijk te vervallen). Soms kan het voorkomen dat de adoptie niet direct mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de kennismaking plaatsvindt op een avond en er dan geen ruimte is voor de adoptie op De Ark.

Goed om te weten: Bij adoptie van een kat krijg je van ons een doorverwijzing mee voor gratis* castratie of korting van € 50,- op sterilisatie bij dierenartsenpraktijk Animal Care in Harderwijk (*gratis behandeling; het consult wordt wel berekend)

Katers ouder dan 6 maanden worden vanuit het asiel al gecastreerd. De meeste poezen zijn helaas niet gesteriliseerd (tenzij dit specifiek benoemd is in de omschrijving), hiervoor zijn de kosten voor het asiel helaas te hoog. Wel hopen we dit in de toekomst te gaan bereiken. Hiervoor zal de hulp van donateurs altijd nodig zijn.

Adoptie hond – belangrijk om te weten

Bij het herplaatsen van honden is het erg belangrijk dat er een goede match is met de nieuwe eigenaar. Om die reden werken we met een kennismakingsprocedure waarbij er drie ontmoetingen plaatsvinden. Deze worden meestal verspreid over zo’n 2 weken. Omdat de kans op een goede match vaak wat kleiner is bij honden, laten wij tot maximaal 2 andere geïnteresseerden gelijktijdig de kennismakingsprocedure aangaan.

De eerste kennismaking is alleen met de potentiële nieuwe eigenaar. Tijdens deze ontmoeting wordt er vooral gelet op het enthousiasme van de mens naar het dier toe.

Bij de tweede ontmoeting worden ook de eventuele andere eigen honden meegenomen. Hierbij wordt met name gekeken naar het enthousiasme van de hond naar de potentiële nieuwe eigenaar en hun interactie. En als er al meer eigen honden zijn, natuurlijk ook naar hoe de honden op elkaar reageren.

Tijdens de derde en laatste ontmoeting is het volledige gezin en eventuele andere eigen honden aanwezig. Ook tijdens deze ontmoeting wordt er gelet op de interactie en het enthousiasme tussen mens en dier. De reden voor de interesse in een specifieke hond speelt ook een belangrijke rol in de beoordeling van de match. Ook kan in sommige gevallen de ervaring met een bepaald ras meespelen in de overweging. Of bijvoorbeeld de bereidheid tot het volgen van een training met de hond, de woonsituatie (erf/appartement) of de tijd die de nieuwe eigenaar heeft voor de hond (fulltime baan of gepensioneerd). Net wat voor die specifieke hond van belang is. Het gaat dus in eerste plaats om het dier. Niet wie als eerste interesse heeft getoond.

Zo kan er uiteindelijk een weloverwogen keuze worden gemaakt en wordt de kans vergroot dat de hond echt een fijn en geschikt nieuw thuis vindt.

Let op: Het kan voorkomen dat De Ark pas na overleg binnen het team besluit of de adoptie kan plaatsvinden, dus het is niet altijd mogelijk om direct na de derde kennismaking te adopteren. Zodra eenmaal is besloten dat jij de hond mag adopteren, is het wel de bedoeling dat de hond dezelfde dag of binnen enkele dagen met je mee naar huis gaat.

Catootje

Adoptie overige dieren

In sommige gevallen zoeken wij ook voor andere dieren dan honden en katten een nieuwe eigenaar. Alle ontsnapte (of losgelaten) gezelschapsdieren uit ons verzorgingsgebied worden namelijk bij ons gebracht.  In de meeste gevallen gaat het dan om vogels en kippen maar ook andere huisdieren zouden ter adoptie aangeboden kunnen worden. Voor deze dieren is het adoptieproces een stuk makkelijker en kun je in principe gewoon een afspraak maken voor de adoptie en mag je daarna het dier meteen meenemen.

De adoptiekosten variëren en worden per dier op de website aangegeven of zijn op aanvraag te verkrijgen.

Reserveren

We reserveren doorgaans geen dieren. Wij willen dat een dier niet langer dan noodzakelijk in het asiel verblijft. Reageer dus pas op een dier als je er ook echt aan toe bent om te adopteren! (niet eerst nog een paar weken op vakantie bijvoorbeeld..)

Bij katten kan er in principe binnen maximaal 2 dagen na het tonen van interesse kennis worden gemaakt en wordt deze binnen maximaal 2 dagen na de kennismaking geadopteerd (bij voorkeur direct aansluitend).

Bij een hond is het ook de bedoeling dat deze wordt geadopteerd binnen enkele dagen nadat we samen besloten hebben dat jij de juiste match bent.

Sammie