FAQ

Hieronder vindt u een lijstje met de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Ik hoor wel eens dat dieren moeten inslapen als ze te lang in het asiel zitten. klopt dat?
Nee, dat klopt gelukkig niet. De dieren in ons asiel blijven hier net zolang totdat ze een nieuw baasje hebben gevonden. We laten een dier alleen inslapen wanneer het ernstig ziek is. Euthanasie bij gedragsgestoorde honden komt maar heel af en toe voor.

Waarom gaan de asieldieren bij binnenkomst in quarantaine?
Volgens de wet zijn we verplicht binnengebrachte zwerfdieren 14 dagen in huis te houden in afwachting van hun baasje. Die 14 dagen zitten ze ‘in quarantaine’ om het risico op eventuele besmetting (b.v. met niesziekte bij katten) te beperken. Na deze periode kunnen de dieren in principe herplaatst worden .

Ik wil mijn hond / kat graag chippen. Hoe werkt dat precies?
Een chip is ongeveer net zo groot als een rijstekorrel. De dierenarts brengt de chip onder de huid aan bij de linkerschouder. In de chip zit een barcode, die af te lezen is met een speciaal apparaat. Iedere dierenarts, dierenambulance en dierenasiel heeft zo’n apparaat. De barcode wordt geregistreerd bij een databank. Als een dier wordt gevonden, kan met behulp van het apparaat het nummer afgelezen worden. Op deze manier kan het baasje opgespoord worden. Het is dus erg belangrijk dat je het nummer van de chip registreert! Op www.chipnummer.nl kun je controleren of jouw dier goed geregistreerd is.

Wat moet ik doen als ik mijn dier kwijt ben?
Contact opnemen met ons of Amivedi : 088 – 006 46 13 Ik heb een dier gevonden. Wat moet ik doen? Wanneer je een dier vindt, kun je het beste telefonisch contact met ons opnemen of met Amividi Harderwijk 088 – 006 46 13. Zie ook website www.amivedi.nl. Hier worden alle vermiste dieren vermeld. Wil je het gevonden dier naar het asiel brengen, bel ons dan op zodat we e.e.a af kunnen stemmen.

Ik wil afstand doen van mijn dier. Hoe gaat dat in zijn werk?
Het kan gebeuren dat je door omstandigheden niet meer voor het dier kunt zorgen. Je kunt er dan voor kiezen om het dier bij ons te brengen. Het beste is om een afspraak te maken. Voordat het dier bij ons komt, moet je een afstandsverklaring tekenen. Samen nemen we vervolgens een lijst door met alle bijzonderheden betreft het karakter, medische achtergrond enzovoort. Neem ook eventuele papieren mee, zoals inentingsbewijs, papieren van de chip e.d. Hoe meer informatie we hebben van het dier, hoe makkelijker het voor ons is om een passende nieuwe baas voor te vinden. Een huisdier naar het asiel brengen is vaak een verdrietige zaak. Vandaar dat we er graag alle tijd voor nemen om dingen rustig met je door te nemen.

Waarom moet ik betalen om afstand te doen van mijn dier?
Het dierenasiel draait op subsidies en giften. Deze zijn bij lange na niet voldoende om alle kosten te dekken die wij maken. Denk bijvoorbeeld aan voeding, kosten voor de dierenarts etc. Daarom zijn wij genoodzaakt om een bijdrage te vragen.

Ik denk dat een dier mishandeld of verwaarloosd wordt. Wat moet ik doen?
Dierenbescherming Gelderland bellen. Dit kan anoniem, via 144. De dierenbescherming heeft een speciale inspectiedienst, die gaan kijken op het betreffende adres. Het dierenasiel is niet bevoegd om te handelen in geval van verwaarlozing of mishandeling. Wij zorgen voor de opvang en zorg na een eventuele inbeslagname.

Wat moet ik doen als ik ergens een aangereden dier zie liggen?
Als het dier nog leeft, kun je de Dierenambulance Harderwijk/Ermelo inschakelen, tel. 06-55797850. Indien het dier dood is, neem dan contact op met de reinigingsdienst van de gemeente. Zij halen het dier op en brengen het naar het dierenasiel. Wij kijken of het dier een chip heeft. We bewaren de overleden dieren 14 dagen, zodat de eigenaar de gelegenheid heeft om het dier op te halen.

Wat kost een huisdier?
Deze kosten variëren. Een hond kost ongeveer tussen de €70,- en € 80,–per maand. Voor een kat moet u denken aan ca. € 35,– per maand.

In onze buurt lopen veel verwilderde katten rond. Wat kunnen we hier aan doen?
Als er ergens een groep verwilderde katten is, dan kun je het beste contact opnemen met het dierenasiel of de dierenbescherming. Verwilderde katten zijn katten die niet of nauwelijks in contact komen met mensen. De katten leven vaak in groepen rondom plaatsen waar voedsel te vinden is. Denk aan campings, industrieterreinen met bijvoorbeeld een visgroothandel of gewoon plaatsen waar mensen de katten voeren.

Zwerfkatten zijn schuw, hebben een goed jachtinstinct en zijn vaak niet te benaderen. Op latere leeftijd kunnen zij niet meer wennen aan een leven als huiskat. Wanneer deze katten in het asiel belanden hebben ze dus nauwelijks kans op herplaatsing. Ze moeten dan soms jaren wachten op een goed plekje. Bovendien heeft het wegvangen van zo’n groep katten geen zin. Omdat de voedselbron blijft bestaan, zullen daar binnen de kortste tijd weer nieuwe katten komen. De dierenbescherming en het asiel werken in dit geval vaak samen.

De katten worden gevangen, gecastreerd en weer teruggezet op de plek waar ze vandaan komen. Door het castreren en steriliseren van de katten, neemt de groep met de tijd in aantal terug. Dit is al op veel plaatsen gebeurd en tot nu toe blijkt dat de katten dan niet meer voor overlast zorgen.