Gastgezin worden

Help mee als gastgezin

Als gastgezin zorg je tijdelijk voor een huisdier dat in ons asiel is terechtgekomen, meestal een kat of kittens (heel soms een hond), vanuit je eigen huis. Dit kan wenselijk zijn als een kat bijvoorbeeld nog niet aan mensen gewend is. In dat geval proberen we op deze manier het dier te socialiseren waardoor het daarna makkelijker herplaatst kan worden. Ook kan het zijn dat een dier een operatie achter de rug heeft en een rustige plek nodig heeft voor (langdurig) herstel. Soms wordt er een jong nestje kittens gevonden zonder moeder, in dat geval hebben deze flesvoeding nodig. Ook dan kiezen we graag voor een gastgezin die deze eerste, intensieve verzorging op zich wil nemen.  In enkele gevallen kunnen wij ook een gastgezin inzetten als een huisdiereigenaar een beroep op ons doet omdat deze tijdelijk niet zelf voor het dier kan zorgen. Al met al kunnen de redenen en duur van verblijf in een gastgezin erg uiteenlopen. Vanzelfsprekend gaan we eerst uitgebreid met elkaar in overleg om de wensen en mogelijkheden helder te krijgen.

De Ark verzorgt alle benodigde voeding en materialen den je wordt begeleid door onze coördinator gastgezinnen.

Door je huis open te stellen en tijd vrij te maken voor deze dieren, speel je als gastgezin een cruciale rol bij het (sneller) helpen vinden van een gouden mandje voor onze asieldieren.

Gastgezinnen gezocht

Kittenopvang

Voor dit type opvang hoef je niet altijd thuis te zijn, maar is het natuurlijk wel de bedoeling dat je regelmatig wat aandacht aan kleintjes geeft. Soms gaat het om een kitten die ergens gevonden is, vaak is het een heel nestje. Bij kittens houd je als gastgezin goed in de gaten of ze genoeg eten en drinken, of ze gezond ogen, je brengt ze bij ons voor de nodige entingen. Je geeft ze vooral liefde en aandacht. Zodra ze oud, sociaal en gezond genoeg zijn, kunnen ze op de website geplaatst worden. Kennismakingen met eventuele nieuwe eigenaren vinden vervolgens bij jouw thuis plaats en de kittens blijven in principe bij jou tot ze een nieuw baasje gevonden hebben

Fleskittens

Kittens hebben tot een week of 5 nog flesvoeding nodig, wat een intensieve en tijdrovende klus is, de eerste paar weken hebben ze zelfs ’s nachts nog voeding nodig. Naast de vele flesjes, weeg je ze dagelijks en houd je goed bij of ze voldoende drinken en goede ontlasting hebben. Op deze leeftijd zijn ze nog erg kwetsbaar en helaas overleven ze het ook niet allemaal. Dit maakt het ontzettend belangrijk werk, maar ook emotioneel best moeilijk af en toe. In de meeste gevallen is het echter prachtig om ze te zien opgroeien tot sterke, eigenwijze katjes en te weten dat ze dankzij jouw inzet een mooi leven tegemoet gaan; dat is waar je het voor doet!

Bekijk ook eens het kitten informatieboekje.

Socialisatie

Socialisatie

Deze gastgezinnen verzorgen (meestal) volwassen katten die weinig interactie met mensen hebben gehad en dus extra aandacht nodig hebben om vriendelijk en sociaal te worden naar mensen.

Voor dit type opvang hoef je niet altijd thuis te zijn, maar is het natuurlijk wel de bedoeling dat je voldoende aandacht aan ze geeft. Het is ontzettend wisselend hoeveel tijd een kat nodig heeft om aan mensen te wennen; soms zal een kat na een week al op de website geplaatst kunnen worden, soms pas na enkele maanden. Ook komt het voor dat er geen vooruitgang wordt geboekt en kunnen we beslissen om voor de kat een plekje te zoeken op bijvoorbeeld een boerderij. Hier krijgt hij wel de verzorging die hij nodig heeft, maar kan hij lekker de hele dag buiten zijn en verwacht niemand van hem dat hij komt knuffelen.

Moederpoes met kittens

Op De Ark worden af en toe ook drachtige poezen binnengebracht.Moederpoezen hebben een veilige en rustige omgeving nodig om te bevallen en hun kittens op te voeden. Gastgezinnen bieden de benodigde ruimte en zorg voor de moederpoes en haar kittens.

De belangrijkste taak voor het gastgezin is het goed in de gaten houden van de gezondheid van moeder en haar kittens.

Zodra de kittens zelfstandig gaan eten, kan moeder herplaatst worden. De kittens blijven bij je tot ze oud, sociaal en gezond genoeg zijn voordat ook zij vanuit jouw huis herplaatst kunnen worden. Bij dit type opvang is de duur van het verblijf dus wel relatief lang.

Ziekte of herstel

Soms hebben katten tijdelijk extra zorg nodig omdat ze bijvoorbeeld een operatie achter de rug hebben. In een gastgezin kunnen ze in een stressvrije omgeving rustig herstellen.

Honden

Soms hebben we honden in het asiel waarvoor het veel beter zou zijn om in een rustigere omgeving te verblijven. Honden worden helaas niet altijd snel geplaatst, soms omdat ze oud of ziek zijn bijvoorbeeld. We zijn dan erg blij als een gastgezin tijdelijk voor zo’n hond wil zorgen zodat vanuit daar verder gezocht kan worden naar een nieuwe eigenaar.

Een kijkje in een kitten gastgezin

“De kittens vang ik op in een bench in de woonkamer. De hond en kinderen vinden dit heel gezellig en voor de kittens betekent dit dat ze goed wennen aan een levendig huishouden. Onze kat vindt het ook leuk en helpt met socialiseren.

De kinderen vinden het jammer als de kittens naar hun permanente huis vertrekken, maar weten inmiddels dat het nooit lang duurt voor er nieuwe kittens komen logeren!” 

Kitten op rug

Goed om te weten

  • Het gastgezin woont bij voorkeur binnen een straal van 15 km van De Ark.
  • Ervaring met kittens, volwassen katten of honden is wenselijk. (afhankelijk van welke opvang je wilt bieden)
  • Een aparte ruimte in huis waar de dieren zich prettig voelen en rustig kunnen wennen aan de nieuwe situatie is wenselijk.
  • Als het gastgezin al een eigen kat of hond heeft, moet deze vooraf zijn ingeënt om overdracht van ziektes te voorkomen.
  • Het gastgezin moet beschikken over een auto i.v.m. dierenartsbezoeken en plaatsingsafspraken.

Aanmelden

Ben je enthousiast geworden en wil je ons helpen? Fantastisch! Nadat we je aanmelding ontvangen hebben, nemen we zo snel mogelijk contact met je op en plannen we een kennismaking.

Op dat moment worden ook al je vragen beantwoord en wordt de samenwerkingsovereenkomst door ons beiden getekend.

Socialiseren van boze, bange katten is zo mooi en leuk om te doen. Het is zo mooi om te zien hoe een bang/boos dier “ontdooid”, je gaat vertrouwen en je zijn/haar liefde toont
Gieni