Adoptie van een blinde kat

7 manieren om een blinde of slechtziende kat te helpen

Het comfortniveau, de veiligheid en de emotionele gezondheid van je blinde huisdier zijn belangrijk. Volg deze tips om de kat blij en comfortabel te houden.

Verplaats geen voedsel of kattenbak:
Het is van levensbelang om het voer, de waterbak, de kattenbak en de huisdierenbedden op dezelfde plek te houden, zodat je kat gemakkelijk deze kan vinden.

Vermijd het verplaatsen van het meubilair:
Blinde huisdieren onthouden en “mind-map” het huis, en het verplaatsen van dingen zal de kat verwarren. Het is helemaal niet ongebruikelijk dat een blinde kat bijvoorbeeld vol vertrouwen ergens vanaf valt als er de dag ervoor er nog een stoel stond.

Blinde kat

Bescherm gevaarlijke zones:
Beplak de scherpe randen van meubilair met noppenfolie tot de kat leert om het gevaar te vermijden. Blokkeer steile trappen met babyhekjes om vallen te voorkomen. Maar let ook op met losse spullen op de vloer. Een paar schoenen midden in de kamer zal hij pas voelen als hij er tegenaan loopt. Dit kan ervoor zorgen dat hij daar niet meer durft te lopen.

Gebruik je stem of geluid om je kat te begeleiden:
De persoonlijkheid en het gedrag van je huisdier kunnen enigszins veranderen naarmate de visie minder wordt. Sommige huisdieren raken afhankelijker van de eigenaar en handelen “aanhankelijk” – in de eerste plaats zullen ze je als gids behandelen, heel dichtbij staan en je volgen. Maak er een gewoonte van om met je kat te praten wanneer je een kamer binnengaat of verlaat om hem te helpen jouw verblijf te volgen. Ook helpt het om te tikken naast bijv. de etensbak om te laten horen dat hij daar staat. Of tik naast je op de bank om aan te geven dat hij daar heen kan lopen. Katten zullen als ze hun zicht verliezen meer gaan vertrouwen op hun oren en hun snorharen.

Creëer een veilige plek in elke kamer:
Om te voorkomen dat je struikelt over het huisdier dat altijd voor de voeten loopt, biedt je een veilig, comfortabel bed in elke kamer. Zeer sociale katten kunnen afstandelijk worden zodra het zicht verdwijnt. Ze willen misschien het contact met huisbewoners vermijden om niet onderste boven te worden gelopen.

Creëer opstapjes in huis:
Een blinde of slechtziende kat kan meestal ook geen hoogtes en dieptes meer zien. Dit betekend dat hij moet kunnen voelen waar hij op of af springt. Dit doet hij bijv. door met zijn pootjes te voelen waar de bank of de grond begint. Creëer dus opstapjes in huis zodat hij ook op de meubels kan, die hij niet meer van de grond kan voelen. Bijv. een tafel of een vensterbank.

Laat de kat niet schikken:
Blinde huisdieren schrikken ook gemakkelijker, dus spreek altijd tegen de kat voordat je hem aait om te voorkomen dat je per ongeluk de kat laat schikken.