Nieuw kattenmaatje voor de kat

Als u een nieuwe kat wil introduceren bij al aanwezige katten moet u er rekening mee houden dat dit wel wat onrust met zich meebrengt. Sommige katten verstoppen zich of vragen meer aandacht dan normaal en blazen en grommen naar de nieuwe huisgenoot. Als beide katten goed gesocialiseerd zijn met andere katten en niet timide of angstig zijn is het meestal een kwestie van tijd en zullen ze snel hun territorium delen met weinig tot geen agressie. Oudere katten of katten die al lang alleen zijn zullen meer tijd nodig hebben om te wennen.

Het is niet verstandig om de dieren direct bij elkaar te plaatsen. Katten zijn territoriaal en hebben even de tijd nodig om aan elkaar te wennen. De duur van deze introductie ligt tussen de twee dagen en twee weken, afhankelijk van de achtergrond en de karakters van de katten.

Kittens

Eigen tempo

Laat je katten dus zelf het tempo bepalen. Een kat zal een ander dier snel als indringer zien en ze houden over het algemeen niet van verandering. Neem dus ruim de tijd voor een introductie.

  • Geef de nieuwe kat een eigen ruimte/kamer met eigen kattenbak, water en voer. Deze ruimte moet afsluitbaar zijn door middel van een deur.
  • Ruil af en toe met kleedjes zodat ze ook op deze manier aan elkaars geur kunnen wennen.
  • Wissel af en toe van ruimte met de katten zodat ze elkaar niet gelijk zien maar wel alvast aan elkaars geur kunnen wennen.
  • Als u denkt dat de katten er aan toe zijn dan kunt u ze tijdens etenstijd samenbrengen. Zorg er voor dat u iets te eten aanbiedt waar ze dol op zijn. Blikvoer werkt vaak het beste. Dit dient u het liefste even met iemand samen te doen, zodat ze tegelijk eten kunnen krijgen.

Houd bij het voeren een aantal meters tussen de voerbakjes en geef iets extra lekkers

  • Zet na het eten één van de katten weer in de afgesloten ruimte.
  • Als alles goed verloopt dan kunt u de bakjes langzaam dichterbij elkaar zetten. Dit kunt u een aantal keren per dag doen.
  • Als dit goed verloopt dan kunt u de katten onder toezicht bij elkaar laten.  
Wat zegt een kattenstaart?

Als de katten rustig reageren mag u hen belonen met wat lekkers, aaien of bemoedigende woordjes. Er kan geblazen en gegromd worden, maar grijp niet te snel in, want dan beloont u fout gedrag. Als de kat zich verstopt of terugtrekt geef hem dan de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Het is dus heel belangrijk dat de katten weten dat er leuke dingen gebeuren als ze bij elkaar zijn.

Geduld en observatie zijn erg belangrijk, grijp niet te snel in, want er kunnen verschuivingen optreden in de sociale rangorde en als u zich daar te snel mee bemoeit kan dit juist voor problemen zorgen.

Probeer met alle dieren te spelen, het liefst met twee personen. Speel rustig en maak gebruik van een speeltje. Laat de katten nooit spelen met handen of voeten van de eigenaar.

Zorg er voor dat als de katten bij elkaar zijn, er meerdere kattenbakken en meerdere voerbakken aanwezig zijn. Dit om te voorkomen dat de katten daar om gaan strijden. Zodra de katten goed met elkaar overweg kunnen, dan kunt u kijken of het ook goed gaat met minder dubbele spullen.

Tot slot

Zorgen dat de kat het gevoel heeft controle op zijn omgeving te hebben en zelf keuzes mag maken, zorgt ervoor dat ze minder gestrest zullen zijn. Katten kunnen heel sociaal zijn met andere dieren en mensen, als ze zelf maar de controle kunnen uitoefenen waar en wanneer het socialiseren gebeurt.

Heb geduld, een beetje extra moeite bij het begin kan levenslang verschil voor een relatie maken. Veel plezier met uw nieuwe aanwinst.