Vrijwilligerswerk

Wil jij je inzetten voor dieren in nood? Word vrijwilliger bij De Ark!

Ons asiel is sterk afhankelijk van de inzet van vrijwilligers om al onze dieren de zorg en aandacht te kunnen geven die ze nodig hebben. En de mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos!

Zo kun je bijvoorbeeld helpen in de dagelijkse verzorging, bij het schoonmaken van de dierverblijven, het klaarzetten van voer en het socialiseren van katten. Als je specifiek wilt helpen bij de verzorging van een diersoort waar je affiniteit mee hebt, zoals de vogels of egels, is dat ook welkom!
Verder hebben we regelmatig asielhonden zitten waar vrijwilligers mee kunnen wandelen. Maar ook hebben we soms behoefte aan een stukje administratieve ondersteuning of kunnen we wel een paar handige handen gebruiken voor klussen of het terreinonderhoud.

Daarnaast is er ook vrijwilligerswerk dat je kunt doen vanuit huis. Denk aan kittenopvang, het socialiseren van bange katten.

Voor al deze varianten is de tijd die het je kost weer in grote mate afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt gaan doen. Voor socialiseren van katten bij ons op locatie is een uurtje per week al fijn, voor algemene ondersteuning in de verzorging vragen we minimaal 1 dagdeel per week en voor het thuis verzorgen van jonge vogels zul je eens per uur iets te eten moeten geven.
Nogal uiteenlopend dus¬†ūüėä

Vrijwilliger Anita

Kijk daarom op de verschillende vrijwilligersvacatures voor alle informatie.

Voor alle vrijwilligerswerk geldt dat je vanzelfsprekend goed wordt ingewerkt en je daarnaast altijd bij het vaste team terecht kunt met je vragen.

“Ik ben al een aantal jaren vrijwilliger bij De Ark. Ik moet zeggen dat ik geen flauw idee had hoe het er hier allemaal aan toe ging. Dus alles was spannend.

In het begin hielp ik voornamelijk met het schoonmaken van de hondenverblijven. Maar na verloop van tijd kwam ik tot de ontdekking dat het werken bij de katten ook heel erg leuk was.

Het is nog steeds heel erg leuk om met ze bezig te zijn. Het worden een beetje je kindjes.”

Fia

“Op dit moment help ik veel bij de pensionkatten en doe ik dagelijkse werkzaamheden zoals de kattenbakken verschonen, alles afnemen en de krabpalen schoonmaken. Ook verzorg ik de katten die speciaal voer nodig hebben en dweil en schrob ik de ruimtes. Natuurlijk maak ik ook tijd om even te knuffelen en te praten met de katten, zelfs als ze me niet begrijpe, geven ze me toch kopjes en komen ze naar me toe.

Ik heb respect voor de medewerkers van De Ark en ben blij dat ik een klein beetje kan helpen om het werk voor de dieren te verlichten.”

Dieneke

Naast mijn werkzaamheden bij de Ark, zamel ik ook kranten in die worden gebruikt voor de egels en vogels. Dit wordt gebruikt als bodembedekking voor de vogels en egels. De kranten worden bewaard door een paar winkels in de buurt, die ik een paar keer per week ophaal, zodat ik bij de Ark weer een kofferbak vol heb en de krantenvoorraad goed aangevuld blijft.

Zo zie je maar dat naast het schoonmaken, voeren en knuffelen er ook vele andere dingen zijn die je als vrijwilliger kunt doen.”

Mariola

Ik ben dol op dieren, zo begon ik op dinsdagen bij De Ark te helpen. Nu worden ook vogels, knaagdieren en egels opgevangen. Het werk werd drukker en extra handjes waren nodig. Daarom kom ik nu ook op donderdagen voor de vogels zorgen.

In de jaren als vrijwilliger bij De Ark heb ik veel geleerd over dierengedrag en verzorging. Elke dag is anders, met leuke, grappige en soms verdrietige momenten. Het mooiste is als we een liefdevol thuis vinden voor onze opvangdieren. Ook als alle verblijven schoon zijn, de dieren gevoerd en tevreden in hun mandjes of nestjes liggen, ga ik met een goed gevoel naar huis. Daarom help ik graag bij De Ark.

Anita

Algemene dierverzorging

Wil je per week minimaal een ochtend of een hele dag helpen in de verzorging? Meedraaien in de routine van de dag? Daar zijn we erg blij mee!
Je werkt dan in elk geval van 8.30 tot 12.00 uur en als je de hele dag wilt helpen, is dat tot 17.00 uur.
Je hebt geen vaste routine, elke dag wordt om 8.30 de werkverdeling gemaakt en die is elke dag anders. In principe wordt wel steeds hetzelfde werk gedaan, maar de verdeling is onder andere afhankelijk van het aantal mensen en de ervaring op een bepaalde afdeling.

Werkzaamheden vari√ęren van het schoonmaken van de hondenkennels, manden, dekens en water verversen en het poep scheppen van de speelweiden tot het schoonmaken van de kattenverblijven, de voli√©res en overige ruimten voor vogels, watervogels en kippen, en de quarantaineruimten.
Daarnaast hebben we onder andere nog de egels en knaagdieren die een schoon bedje waarderen. Tot slot hebben we nog de algemene ruimten die af en toe een doekje kunnen gebruiken; toiletten, receptie, kantine, gangen.
En er is √°ltijd was. Een hele hoop was… Dus altijd iets te doen!

Vogelverzorging

Ben je gek op vogels? Kom ons helpen met het schoonhouden van de grote volières en de quarantaine. Daarnaast kun je voer klaarzetten en water verversen. Als er bijzonderheden zijn, geef je dit door aan de vaste verzorgers. Wij krijgen erg veel wilde vogels binnen, maar ook bijvoorbeeld kippen, watervogels en ontsnapte parkieten. En met name in het voorjaar érg veel zeer jonge vogels die elk uur met een pipetje gevoerd moeten worden. Daar heb je je handen dus wel vol aan!

Als je puur bij de vogels wilt komen helpen, is het voor ons noodzakelijk dat we weten wanneer je komt en dat we op je kunnen bouwen. Minimaal 1 vast dagdeel per week is hiervoor wel nodig.

Katten socialiseren

Veel zwerfkatten die bij ons in het asiel komen zijn geen mensen gewend. Ze kunnen erg bang of boos zijn, soms zelfs agressief. Voor deze katten is het erg moeilijk een nieuw huisje te vinden. Met een hoop liefde, aandacht en geduld kunnen echter veel van deze beestjes een enorme verandering doormaken.

Als vrijwilliger duik je af en toe een uurtje de kattenkamer in met een speeltje en liquid snacks. Heel rustig benader je dan de katten en probeer je ze te laten wennen aan je stem, aanraking (op veilige afstand, met een soort hengeltje) en dan maar hopen dat ze op een gegeven moment naar je toekomen en wat liquid snack komen smikkelen. Je beweegt en praat rustig en hebt vooral heel veel geduld.

Dit kan eigenlijk altijd, wel horen we van te voren graag wanneer je komt omdat we willen voorkomen dat er ineens 3 vrijwilligers in de ruimte staan¬†ūüėȬ†1 of meerdere keren per week, net wat je uitkomt. Heel flexibel dus.

Kattenverzorging

Ben jij echt een kattenmens? Als je minimaal 1 ochtend per week kunt helpen (8.30 ‚Äď 12.00 uur) mag je de kattenruimten in! We hebben 3 grote pensionkattenkamers die met name in de vakantieperioden druk bezet zijn, een grote kattenkamer voor volwassen asielkatten, een kittenkamer (Superschattig! Maar wat m√°ken ze een bende‚Ķ), ziekenboeg en quarantaineruimten.

Overal wordt dagelijks de hele ruimte schoongemaakt, in quarantaines heb je daarbij te maken met een extra streng schoonmaakprotocol omdat we willen voorkomen dat we eventuele ziektes verspreiden. Verder wordt er natuurlijk water ververst en gevoerd. Naast de schoonmaak hebben de dieren natuurlijk ook aandacht nodig. Je kijkt goed hoe de dieren erbij zitten, zie je bijzonderheden dan meld je dat bij vaste medewerkers. Tijdens het inwerken wordt precies uitgelegd waar je allemaal op moet letten. En naast al dat harde werk krijgen de katten natuurlijk ook de nodige knuffels.

Wandelen met asielhonden

In sommige gevallen is het mogelijk voor vrijwilligers om met een asielhond te gaan wandelen.

Dit is wel altijd sterk afhankelijk van de honden die we op dat moment hebben zitten, de eventuele gedragsproblemen en jouw ervaring. Het is belangrijk dat het zowel voor hond als voor jou een leuk en veilig uitje is. We gaan hier dan ook erg zorgvuldig mee om.

Dat gezegd hebbende.. áls het mogelijk is, is het natuurlijk fantastisch als een asielhond wat extra aandacht kan krijgen! In zo’n geval kun je een of meerdere keren per week komen wandelen. Hiervoor hoef niet op vaste momenten te komen, maar wel altijd even in overleg.

Overige werkzaamheden

En ‚Äėlast-but-not-least‚Äô: Mocht je nu zelf denken dat je bepaalde kwaliteiten hebt waar je het asiel projectmatig of incidenteel mee zou kunnen helpen: laat het ons alsjeblieft weten!

Misschien ben je erg handig met computers, ben jij een kei in het werven van donateurs en sponsoren of heb je andere skills waar je ons blij mee kunt maken.
We horen het graag!

Vrijwilliger De Ark met kittens