FAQ

Adopteren

Staan alle dieren op de website?

Zodra dieren klaar zijn voor adoptie worden zij op de website gezet. Klaar voor adoptie betekent in ieder geval gezond en oud genoeg. In sommige gevallen kan daarnaast een dier bijvoorbeeld nog een tijdje in een pleeggezin blijven om gesocialiseerd te worden. Daarbij worden dieren sowieso de eerste 14 dagen niet op de website gezet, omdat in die periode een eigenaar zich nog kan melden.

Alleen met dieren die op de website staan, worden kennismakingen ingepland. In het hoogseizoen waarin we erg veel kittens hebben zitten, kan het wel gebeuren dat we alleen de kittens die bij een pleeggezin verblijven individueel op de website zetten. De kittens die bij ons op De Ark in de zogenaamde kittenkamer verblijven, krijgen een algemene melding op de website. Als je hiervoor komt kennismaken, kom je dus niet voor een specifiek kitten, maar kun je gewoon komen kijken of je met een van de aanwezige kittens een leuke match hebt.

Wat kost het adopteren van een dier?

De kosten voor het adopteren verschilt per dier. Dit is onder andere afhankelijkheid van het diersoort en de leeftijd van het dier. Meer informatie is te vinden op onze tarievenpagina.

Hoe werkt de adoptieprocedure?

Via de adoptiepagina kies je het diersoort waar je interesse in hebt en vervolgens zie je alle beschikbare dieren waar je uit kunt kiezen. Door op het plaatje van een dier te klikken, krijg je vaak meer foto’s te zien én een omschrijving van het dier en eventuele bijzonderheden. Wanneer je interesse hebt in één van onze asieldieren, kies je voor de button ‘adopteer mij’ en vragen wij je om een adoptieformulier in te vullen. Wij nemen daarna contact met je op. Voor een uitgebreide omschrijving van de gehele procedure verwijzen we je naar onze website.  

Kan ik de dieren komen bekijken?

Voor de kittens en volwassen katten die op De Ark verblijven, ben je van harte welkom om te komen kijken of je met een van de dieren een match hebt. Wel gaat dit altijd op afspraak. Zo kunnen we ervoor zorgen dat er voldoende tijd en ruimte is om je te helpen bij het vinden van je nieuwe huisdier. Voor katten die bij een gastgezin verblijven, wordt een afspraak met het gastgezin ingepland. Op de website staat het bij het dier aangegeven als deze bij een gastgezin zit.

Voor honden werkt het anders; hiervoor geef je via het adoptieformulier op de website eerst je interesse aan voor een specifieke hond. Als jij een match lijkt te zijn met de hond, zul je worden uitgenodigd voor een eerste kennismaking.

Asiel

Laten jullie dieren inslapen als ze te lang in het asiel zitten?

Nee, gelukkig niet. De dieren in ons asiel blijven hier net zolang totdat ze een nieuw baasje hebben gevonden. We laten een dier alleen om zeer ernstige medische redenen inslapen. In uitzonderlijke gevallen kan ook vanwege ernstige gedragsproblemen deze keuze gemaakt worden, denk aan een agressieve hond die meerdere bijtincidenten heeft veroorzaakt. Maar daarbij wordt alsnog zeer zorgvuldig eerst al het mogelijke gedaan i.o.m. bijvoorbeeld de dierenarts en een gedragsdeskundige om de oorzaak van het gedrag te achterhalen en het gedrag vervolgens om te buigen.

Waarom gaan de asieldieren eerst in quarantaine?

Volgens de wet hebben wij een bewaarplicht van 14 dagen bij binnengebrachte zwerfdieren, in die periode kan een eigenaar het dier nog claimen. Die 14 dagen verblijven ze in quarantaine om het risico op eventuele besmetting (bijv. kattenziekte) te beperken. In deze 14 dagen worden de dieren nagekeken door de dierenarts, ingeënt en gechipt. Na deze periode kunnen de dieren in principe herplaatst worden.

Wat voor dieren komen er bij jullie terecht?

Wij zijn binnen ons verzorgingsgebied verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van alle gezelschapsdieren en klein wild in nood. Het gaat het dan in de praktijk met name om katten, honden, vogels en egels. Grotendeels gaat het om zwerfdieren die na een melding aan de dierenambulance naar De Ark gebracht worden, maar ook weggelopen huisdieren komen op die manier bij ons terecht.

Daarnaast nemen wij afstandsdieren aan, het gaat dan om honden en katten van mensen die hier niet meer voor kunnen zorgen.

Voor welke regio vangen jullie dieren op?

Ons verzorgingsgebied bestaat uit de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde.

Pension

Wat zijn de openingstijden?

Maandag t/m zondag

Brengen:
08:30 uur tot 11:00 uur

Ophalen:
08:30 uur tot 11:00 uur
15:30 uur tot 16:30 uur

Wat moet ik meenemen als ik mijn dier breng?

Als je je huisdier naar ons pension brengt, is het belangrijk om het volgende mee te nemen:

  • Het dierenpaspoort: Dit is het officiële document waarin de gegevens van je huisdier staan, zoals de naam, het ras, de leeftijd, en de vaccinaties. Zonder dit paspoort kunnen wij je dier helaas niet toelaten.
  • Eventueel eigen voer of medicatie. Doe dit in een goed afsluitbare verpakking. Vermeld hierop duidelijk je achternaam, de naam van het dier en de frequentie en hoeveelheid van voer of medicatie.
Welke inentingen zijn verplicht?

Voor honden gelden de volgende entingen:

  • DHP Cocktail
  • Bestemmelijke hondenhoest (kennelhoest)
  • Ziekte van Weil L4 (leptospirose

Voor katten gelden de volgende inentingen:

  • Kattenziekte
  • Niesziekte

Tevens dient u huisdier minimaal 3 weken voor verblijf ontvlooit en ontwormt te zijn.

    Kan mijn vogel of konijn ook bij jullie in het pension?

    Konijnen en cavia’s kunnen in ons pension verblijven. Vogels helaas niet.

    Hondenpension

    Zit mijn hond alleen in een kennel?

    Indien mogelijk en gewenst zullen honden altijd samen geplaatst in een kennel worden geplaatst, wel zo gezellig.

    Vanzelfsprekend zorgen wij voor een geschikte combinatie waarbij we onder andere rekening houden met leeftijd, ras en gedrag van de honden.

    Mijn hond heeft speciaal voer, mag hij dat meenemen?

    Dat kan zeker. In dat geval kun je dit meebrengen in een goed afsluitbare ton. Vermeld op deze ton duidelijk je achternaam, de naam van de hond en de frequentie en hoeveelheid van voer.

    Mag mijn hond komen kennismaken?

    Wij raden altijd aan dat je hond een proefdag komt meedraaien, liefst ruim voor het eerste lange verblijf. Op deze manier leren wij de hond kennen en de hond leert ons en het pension kennen. Het is voor eigenaren ook fijn om te weten hoe de hond reageert op een pensionverblijf voordat deze meteen voor een heel vakantieverblijf komt.

    Kunnen alle hondenrassen bij jullie terecht?

    Nee, we kunnen op dit moment geen nieuwe hoog risico honden aannemen. Dit om de veiligheid voor de andere dieren en natuurlijk onze medewerkers te kunnen waarborgen. Voor meer informatie over onze opvangmogelijkheden en de lijst hondenrassen die wij als hoog risico beschouwen, verwijzen we je graag naar onze pension- of dagopvang pagina.

    Kattenpension

    Kan mijn kat loslopen?

    De katten verblijven in een ruimte die als huiskamer ingericht is en waar voldoende schuil en klimplekken zijn. Ze kunnen ook naar buiten. Deze ruimte grenst aan het binnen verblijf en is natuurlijk catproof afgesloten.

    Voor de katten met dieetvoeding is er ook een ruimte. Ze kunnen overdag net als de andere katten loslopen. Er wordt dan geen eten aangeboden. ’s Nachts gaan ze dan vast in een hokje met hun eigen voer.

    Mijn kat krijgt speciaal voer. Kan ik dat meegeven?

    De katten die bij ons verblijven krijgen hoogwaardig droog voer van Hill’s. Mocht je kat eigen (dieet-) voer gewend zijn, neem dit dan mee in een goed afsluitbare verpakking. Vermeld hierop duidelijk je achternaam, de naam van de kat en de frequentie en hoeveelheid van het voer. Je kat loopt overdag dan samen met de andere katten vrij in de ruimte en zal ‘s nachts vastzitten in een hokje met zijn eigen voer. 

    Krijg ik korting bij meerdere katten?

    Wij kunnen helaas geen korting aanbieden bij het plaatsen van meerdere katten. Onze tarieven zijn gebaseerd op de kosten die wij maken voor de verzorging van de katten, zoals voeding, medicatie en personeelskosten. We streven ernaar om onze tarieven zo betaalbaar mogelijk te houden, zodat iedereen gebruik kan maken van onze diensten. Bedankt voor je begrip!

    Wat als mijn kat ziek wordt?

    Mocht er onverhoopt tijdens het verblijf iets gebeuren waardoor de kat medische hulp nodig heeft, zullen wij in eerste instantie (indien de situatie dit toelaat) proberen je eigen dierenarts te bereiken voor overleg of bezoek.

    Anders gaan wij naar onze dierenarts of de dichtstbijzijnde die dienst heeft. Wij brengen je natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte en zullen waar mogelijk alles overleggen. Eerste hulp en het belang van het dier staan altijd voorop.

    In een enkel geval zal het wenselijk zijn voor de kat om opgehaald te kunnen worden, voor dit soort situaties vragen wij altijd een noodnummer van een achterblijver.

    Medische kosten zullen achteraf worden doorberekend.

    Ik wil helpen

    Op welke manieren kan ik jullie helpen?

    Je kunt ons zowel actief als passief helpen. Zo is het mogelijk om je aan te melden als vrijwilliger of als gastgezin. Als vrijwilliger kun je ons helpen bij de verzorging van de dieren, het helpen met klussen of bijvoorbeeld bij de receptie. Als gastgezin kun je vanuit huis tijdelijk een dier opvangen en verzorgen. Maar je kunt ons ook helpen door spullen te doneren of middels een financiële gift. We zijn blij met elke vorm van hulp en ondersteuning die we kunnen krijgen, dus laat het weten als je iets voor ons wilt betekenen.

    Meer informatie vind je op onze websitepagina ‘steun ons’.

    Kan ik jullie financieel steunen?

    Ontzettend fijn dat je ons werk voor de dieren een warm hart toedraagt! Wil je De Ark eenmalig of periodiek steunen door middel van een donatie? Dan kun je jouw gift overmaken op ING bank NL82 INGB 0002 6416 00, of doneer eenvoudig online. We zijn ontzettend dankbaar voor alle steun die we kunnen krijgen, dus elke bijdrage is van harte welkom. Bedankt voor je hulp!

    Kunnen wij als bedrijf jullie sponseren?

    Wat fijn dat je overweegt ons te sponsoren, hier zijn zeker mogelijkheden voor! Neem contact met ons op via [email protected] om de mogelijkheden te bespreken.

    Kan ik Dierencentrum De Ark opnemen in mijn testament?

    Je kunt ons werk steunen door Dierencentrum De Ark een plaats te geven in je testament en ons een legaat toe te kennen. Omdat De Ark ANBI status heeft, hoeven wij geen erfbelasting te betalen. Je volledige nalatenschap komt dus goed terecht.

    Meer informatie over nalaten aan De Ark vind je op onze steun-ons pagina.

    Dagopvang

    Wat zijn de breng en haaltijden?

    Maandag t/m vrijdagBrengen: 7:00 tot 11:00 uurOphalen: 16:30 uur tot 18:30 uur

    Weekend en feestdagenBrengen: 8:30 uur tot 11:00 uurOphalen: 16:00 uur tot 17: 00 uur

    Gaat mijn hond ook naar buiten?

    De honden worden meerdere keren per dag uitgelaten op onze ruime speelweiden (geheel zand en gras) waar ze lekker kunnen rennen, ravotten en graven.

    De honden worden in groepsverband uitgelaten (indien mogelijk), zodat ze lekker samen kunnen spelen.Continue cameratoezicht op de velden zodat we in de gaten kunnen houden of ze het nog leuk hebben samen. Vanzelfsprekend draagt dit ook bij aan de veiligheid.

    NB De duur van het uitlaten wordt afgestemd op onder andere het weer en de behoefte van de hond.

    Heeft mijn hond gegeten als ik hem op kom halen?

    De honden van de dagopvang eten in principe thuis. Mocht je toch graag willen dat wij de hond voeren, kun je dat aangeven en eigen voer meegeven.  

    Kan mijn hond een dag komen kennismaken?

    Wordt uw hond voor de eerste keer geregistreerd en geplaatst voor de dagopvang, dan is deze dag gratis! Zo ervaart u de voordelen voor zowel uzelf als voor uw hond. Puppy’s (t/m 6 maanden) mogen zelfs de eerste 3x gratis komen!

    Gevonden of vermiste dieren

    Hebben jullie mijn huisdier gevonden?

    Gevonden huisdieren die bij ons zijn binnengebracht, worden direct vermeld op de website van Amivedi. Kijk op de pagina voor gevonden dieren of je dier in een asiel is binnengebracht. Deze pagina wordt dagelijks bijgehouden.

    Waarom moet ik betalen voor het ophalen van mijn huisdier?

    Wanneer je huisdier bij ons is binnengebracht door de dierenambulance, dan worden deze kosten aan de eigenaar doorberekend. Daarnaast kunnen eventueel aanvullende kosten worden doorberekend, soms heeft een dier bijvoorbeeld medische hulp nodig gehad of heeft een dier meerdere dagen bij ons verbleven waardoor ook pensiontarief wordt berekend.

    Ik heb een dier gevonden. Wat moet ik nu doen?

    Wanneer u een dier (in nood) hebt gevonden, kunt u contact opnemen met Dierenambulance Noord-West Veluwe op telefoonnummer 0341-230529. Daarnaast kijk je op onze website onder vermist-of-gevonden voor meer tips.

    Help, mijn huisdier is vermist. Wat nu?

    De eerste stappen zijn: check chipregistratie, meld je dier aan bij Amivedi, zoek in de buurt, check social media, maak flyers. Op onze website vind je een uitgebreide omschrijving van deze stappen op onze vermist-of-gevonden pagina.

    Gevonden huisdieren die bij ons zijn binnengebracht, worden direct vermeld op de website van Amivedi. Kijk op de pagina voor gevonden dieren of je dier in een asiel is binnengebracht. Deze pagina wordt dagelijks bijgehouden.

    Vrijwilligerswerk

    Ik wil graag helpen. Welke werkzaamheden kan ik doen?

    Wat fijn dat je ons wilt helpen. Wij kunnen altijd hulp gebruiken bij het verzorgen van de dieren, het schoonmaken van de verblijven, het uitlaten van honden of knuffelen met de katten. 

    Ook vanuit huis kun je helpen als vrijwilliger. Je kunt bijvoorbeeld gastgezin worden voor kittenopvang of het socialiseren van bange katten.

    Maar ook helpen met jonge vogels voeren, tuinieren, klussen, receptie… overal waar mogelijk zetten wij dankbaar vrijwilligers in!

    Kijk op onze website bij de vrijwilligersvacatures om te zien waar we op dit moment specifiek mensen voor zoeken.

    Is er een minimale leeftijd voor vrijwilligerswerk?

    Vanaf 15 jaar ben je bij ons welkom als vrijwilliger.

    Hoe meld ik mij aan als vrijwilliger?

    Je kunt je aanmelden via het aanvraagformulier voor vrijwilligerswerk op onze website. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op. 

    Kan ik een dag meelopen als vrijwilliger?

    Dat kan zeker. Ook voor vrijwilligers werken wij sowieso met een proefperiode zodat we de tijd hebben om te zien of het klikt vanuit beide kanten en het werk bij je past.

    Stage

    Kan ik bij jullie stage lopen?

    Een stageperiode op De Ark biedt een unieke kans om ervaring op te doen in het werken met allerlei dieren waarbij je gelijktijdig het asiel ondersteunt.

    Wij bieden opvang en verzorging aan vele diersoorten: van honden en katten tot konijnen, knaagdieren, vogels en egels. Hierdoor krijg je als stagiair de kans om op een zeer breed gebied je kennis en vaardigheden te ontwikkelen.

    Er zijn verschillende stagemogelijkheden voor studenten die een opleiding volgen in de dierenbranche, denk bijvoorbeeld aan Dierverzorging, Diermanagement of Paraveterinair.

    Het kan hierbij gaan om blokstages van meerdere weken, maar ook met andere vormen van stage kun je bij ons terecht. Kijk op de stage pagina op onze website voor meer informatie.

    Hoe kan ik mij aanmelden als stagiair?

    Aanmelden voor een stageperiode doe je makkelijk en snel via het aanmeldformulier op onze website.

    Krijg ik als stagiair ook stagevergoeding?

    Helaas kunnen wij je als stichting geen stagevergoeding bieden, we hopen dat je ondanks dat tóch graag bij ons je stage wilt doen. Je kunt namelijk bij ons wel ontzettend veel leren en maakt deel uit van een enthousiast team dierliefhebbers. Daarbij lever je ondertussen een waardevolle bijdrage door ons werk te ondersteunen.

    Kan ik na mijn stage bij jullie blijven werken?

    Gelukkig gebeurt het regelmatig dat stagiaires na hun stage bij ons een oproepcontract krijgen waardoor ze tijdens de rest van hun studie in de weekenden en vakanties bij ons kunnen werken.

    In sommige gevallen houden stagiaires er zelfs een vaste baan aan over.

    Afstand doen

    Ik wil/moet afstand doen van mijn huisdier

    Het kan gebeuren dat je door omstandigheden niet meer voor je huisdier kunt zorgen. Je kunt er dan voor kiezen bij een asiel een aanvraag te doen voor afstand. Het asiel neemt dan de tijdelijke zorg voor het dier over en zal op zoek gaan naar een geschikte nieuwe eigenaar. De Ark neemt alleen honden en katten aan voor afstand. Als je bij ons een aanvraag voor afstand hebt gedaan, zullen we contact met je opnemen om de situatie te bespreken. Ook kan het zijn dat we nog tips of adviezen hebben waardoor het toch wellicht mogelijk blijft het dier bij je thuis te houden. Zodra toch overeengekomen wordt dat je er afstand van gaat doen, bespreken we de voorwaarden en kosten hiervan (deze vind je op onze website) en maken we een afspraak waarop de afstand plaats zal vinden en je het dier bij ons brengt.

    Je tekent op dat moment een afstandsverklaring. Samen nemen we vervolgens een vragenlijst door met alle bijzonderheden betreft het karakter van het dier, medische achtergrond enzovoort. Hoe meer informatie we hebben van het dier, hoe makkelijker het voor ons is om een geschikte nieuwe eigenaar te vinden.

    Wat kost het afstand doen van een dier?

    Afstandskosten bedragen voor een kat € 50,- en voor een hond € 80,-.

    Het dierenasiel draait grotendeels op subsidies en giften. Deze zijn bij lange na niet voldoende om alle kosten te dekken die wij maken, denk bijvoorbeeld aan voeding, kosten voor de dierenarts etc. Vandaar dat wij dit niet kosteloos kunnen doen.

    Kan ik in contact komen met de nieuwe eigenaar?

    In het kader van de AVG (Wet op de privacy) mogen wij geen gegevens van een nieuwe eigenaar doorgeven. 

    Gastgezin worden

    Voor welke dieren zoeken jullie gastgezinnen?

    Wij zoeken gastgezinnen voor katten en honden. Wij zetten gastgezinnen in voor de socialisatie van bange katten, maar bijvoorbeeld ook de opvang en verzorging van jonge kittens.  Ook kan het in een enkel geval gaan om een asielhond die liever gezellig bij iemand thuis wacht tot er een geschikte nieuwe eigenaar is gevonden dan in een kennel.

    Krijg ik betaald als gastgezin?

    Het werk als gastgezin is volledig vrijwillig, hier staat geen financiële vergoeding tegenover. Wel zorgen we dat je geen kosten hoeft te maken; we leveren je alle spullen en voeding die je voor de verzorging nodig hebt.

    Waarom moet ik in de buurt van De Ark wonen?

    De dieren die in een gastgezin worden geplaatst zijn meestal erg kwetsbaar. Wanneer er iets met de dieren aan de hand is, is het belangrijk dat je snel bij onze dierenarts terecht kunt. Daarnaast wordt je bijvoorbeeld met jonge kittens regelmatig bij ons op De Ark verwacht op het dierenartsspreekuur voor de chip en inentingen. Eventuele benodigdheden zoals voer en kattenbakvulling haal je ook bij ons op. 

    Daarnaast kunnen wij helaas geen reiskosten vergoeden. Woon je dus in de buurt van De Ark, dan scheelt je dat een hoop reiskosten. 

    Hoe meld ik mij aan als gastgezin?

    Je kunt je aanmelden als gastgezin aanmelden via het aanmeldformulier op onze website.