Mijn kat is te dik, een opmerking die in de helft van alle huishoudens te horen is. Net als bij honden is namelijk 40 tot 50% van de katten die in de westerse wereld leven te zwaar.
Overgewicht bij katten is niet alleen vervelend voor je kat, maar brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Je kat is te dik en moet dit gewicht heel de dag meezeulen waardoor hij beperkt wordt in zijn bewegingen. Wassen wordt moeilijker, de kat heeft veel minder uithoudingsvermogen en zal (nog) meer gaan slapen. Dit zal als vicieuze cirkel werken. De kat wordt dikker, dus beweegt minder. De kat beweegt minder en wordt nog dikker, enzovoort. De volgende aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door overgewicht:
- Suikerziekte
- Slechte conditie
- Geen uithoudingsvermogen
- Problemen met de urinewegen, bijvoorbeeld blaasontsteking
- Huidziekten
- Leververvetting
- Overbelasting van de gewrichten, wat kan resulteren in artrose.
Naar buiten
Al was het alleen maar om de leefruimte te vergroten. Daarnaast is de kans groot dat je kat zich daar bezig houdt met vliegjes, muizen, of gewoon, maar rondhangen in plaats van slapen.
Spelen!
Heel veel samen spelen. Niet alleen goed om af te vallen, het versterkt ook nog eens de band tussen jou en je kat. Om het leuk te houden begin je met korte speelsessies van ongeveer 2-3 minuutjes; de meeste zware katten hebben namelijk niet zo’n beste conditie. Die moet, net als bij mensen, voorzichtig opgebouwd worden. Als je merkt dat je kat wat afvalt, dan mag je de speelminuutjes wat uit gaan breiden.
Zorg voor klim-mogelijkheden in huis
Klimmen en klauteren kost heel veel energie. Bevestig gewoon eens wat plankjes trapsgewijs aan de muur, of plaats een krabpaal met verschillende niveau’s. Katten zitten graag hoog!
Pak stress aan
Al dan niet met hulp van een gedragsdeskundige. Stress is, net als bij mensen, een hele goede reden om te gaan eten. Niet omdat je trek hebt, maar om te dealen met de stress.
Spelen met eten
De meeste katten vinden het fantastisch als je op de grond gaat zitten en brokjes van zijn maaltijd door de kamer gooit. Eén voor één uiteraard.
Een andere optie is de brokjes niet kant en klaar geven in een schaaltje, maar in een voerbal of puzzel . Daarbij moet je kat nét een beetje meer moeite doen om aan zijn brokjes te komen.
Bekijk de achterkant van de voerzak
Meer bewegen is het halve werk, de andere helft zit absoluut in het voedingsregime. Te veel of te weinig voedsel kunnen er allebei voor zorgen dat je kat te zwaar wordt. Daar moet dus een beetje balans in komen. Bepaal hoeveel brokjes je kat eigenlijk mag eten per dag. Weegt hij nu 6 kilo, maar hoort hij eigenlijk 4 kilo te wegen? Dan kijk je achterop de voerzak hoeveel brokjes je mag geven voor een kat van 4 kilo (voor de meeste katten is het beter om eerst een tijdje voor 5 kilo te voeren en als hij wat afgevallen is, voor 4 kilo). Let op: de hoeveelheid brokjes die staat aangegeven op de zak is per dag (en dus niet per maaltijd)!
NIET crashen!
Ga zeker niet onder de hoeveelheid aangegeven voer zitten: van te weinig eten valt je kat niet af, dan gaat z’n lijf in de spaarstand. Inderdaad, net als bij mensen. Je kat wordt hongerig en een hongerige kat is vrijwel zeker gestresst.
Een andere belangrijke reden om je kat niet op een crashdieet te zetten is medisch van aard: je kat kan ernstige leververvetting ontwikkelen wanneer hij plotseling veel minder voedingsstoffen binnen krijgt. Dat is letterlijk levensgevaarlijk, niet doen dus!
Meten is weten
Weeg het voer af. Zo weet je heel zeker wat je je kat gegeven hebt en weet je of je op de goede weg zit. Je geeft op deze manier niet te veel of te weinig.
Beloon bedelgedrag niet met eten
Als je kat gaat zeuren om eten en het is nog geen etenstijd, geef daar absoluut niet aan toe! Op die manier leert hij dat hij door bedelen altijd eten krijgt. Het is beter om je kat op zo’n moment positieve aandacht te geven met een paar minuutjes spelen.
Geef niet alles in één keer
Het is beter om de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over meerdere porties per dag. In de natuur eet een kat ook niet alles in één keer, maar eet hij heel veel kleine porties.
Tip: weeg ’s morgens de totale hoeveelheid die je kat mag hebben af en doe dat in een bakje. Dan kun je daar een aantal keer per dag wat brokjes uit schudden. Als jouw kat niet geneigd is om zijn hele bak in één keer leeg te schrokken, dan mag je uiteraard gewoon alles in één keer geven zodat hij naar behoefte kan eten.
Geef liever geen snoepjes
Als je per se ergens voor wilt belonen, haal dan wat brokjes uit de dagelijkse dagportie en hou die apart. Zo geef je in totaal nooit méér dan de bedoeling was.
Overtuig je gezinsleden
Het is belangrijk dat je partner en/of kinderen goed begrijpen hoe belangrijk het is dat je kat afvalt. Het is niet fijn als jij heel hard je best doet en één van je gezinsleden lekker snoepjes toe blijft stoppen als jij niet kijkt. Nee, ook niet als hij zo lief kijkt.
Dieetvoeding
Als het met de eigen brokjes niet lukt, dan zijn er verschillende voedingen (zoals bijvoorbeeld Hill’s Metabolic) op de markt, speciaal tegen overgewicht. Die voedingen bevatten uiteraard minder calorieën, maar bevatten ook wat meer eiwit voor de spieropbouw, wat meer vitaminen en mineralen om te voorkomen dat er tekorten ontstaan, vezels voor een voller gevoel en heel vaak is er L-carnitine aan toegevoegd om de vetverbranding een handje te helpen.
Stap niet in één keer over op nieuwe voeding
Als je besluit om je kat over te zetten op een andere voeding, dan is het verstandig om dat met behulp onderstaand stappenplan te doen.
- De eerste drie dagen geef je 25% nieuw voer + 75% van het oude voer
- Dan geef je drie dagen 50% van het ene + 50% van het andere voer
- Tot slot geef je drie dagen 75% nieuw voer + 25% van het oude voer
Met dit stappenplan verklein je de kans op allerlei buikpijn-klachten en vergroot je de kans dat je kat zijn nieuwe brokjes volledig accepteert. Mocht je een hele gevoelige kat hebben, dan kun je voor ieder stapje eventueel nog iets langer de tijd nemen of de stapjes kleiner maken.