Kat en hond introduceren

Gelukkig kunnen honden en katten in veel gevallen samenleven. Ze tolereren elkaar vaak eerder dan dat ze beste vriendjes worden. Hoe vergroot je de kans dat ze goed samengaan? Allereerst is het belangrijk om te kijken of de twee dieren die je bij elkaar wilt brengen al gewend zijn aan het andere soort.

Kat: is de kat opgegroeid met honden? Zo niet, dan is kans op succes kleiner. Heeft de kat meerdere negatieve ervaringen met een of meerdere honden? Dan zal je de introductie aan elkaar heel rustig moeten laten verlopen en veel geduld moeten hebben.

Hond: is de hond katten gewend/opgegroeid met katten? Luistert hij goed naar de eigenaar? Als de hond in het verleden echt katten achterna gezeten heeft, is dit wellicht geen verstandige keuze.

hond en kat introduceren

je hebt een hond en wilt er een kat bij

Als een hond katten gewend is, zal de introductie een stuk eenvoudiger zijn. Richt een kamer in voor nieuwe kat waar zij rustig kan wennen, een eigen plek heeft, rustig naar de kattenbak kan en op haar gemak kan eten en drinken. Hou de hond weg uit die kamer.

Laat de twee rustig aan elkaar wennen door eerst de slaapdekentjes eens bij de ander te leggen; zo kunnen ze vast aan elkaar ruiken. Als de kat daar rustig op reageert kunnen ze elkaar ontmoeten.

Doe dit door de kat de ruimte te geven om te vluchten, hoog te gaan zitten of zich te verstoppen en lijn de hond aan. Zo voorkom je dat je hond toch achter de kat aan rent en de kat een negatieve eerste ontmoeting met de hond heeft.

Is de kat heel gestrest of raakt je hond erg opgewonden als hij de kat ziet, hou de ontmoetingen dan kort en bouw deze langzaam uit. Hou de dieren buiten de ontmoetingen om dan ook apart. Pas als beide dieren niet of nauwelijks op elkaar reageren of juist heel positief, kun je ze beide loslaten. Blijf er wel bij en laat de twee niet alleen tot ze beide vertrouwt!

Je hebt een kat en wilt er een hond bij.

Meest ideaal in dit geval is om er een jonge hond bij te nemen of een hond die katten gewend is. De hond zal de ruimte van de kat makkelijker respecteren. Het is aan de eigenaar om de hond grenzen mee te geven in zijn contact naar de kat toe. Wees je ervan bewust dat een jonge hond ook de kat zal uitdagen voor een spel! Als je kat hier niet van gediend is, is het aan jou om tijdig en consequent in te grijpen.

De kans op een succesvolle samenleving is ook groter als de kat zelfverzekerd is en assertief haar ruimte inneemt. Als je een hele angstige kat hebt, is er een grotere kans dat de hond de kat op zal gaan jagen. In sommige gevallen is het dan misschien niet verstandig om een hond erbij te nemen.

Creëer ook in dit geval een rustige kamer voor de kat waar zij niet gestoord kan worden door haar nieuwe huisgenoot, waar zij rustig kan slapen, eten en drinken. Geef de kat de ruimte de hond op te zoeken wanneer het haar uitkomt.

kat en hond introduceren

Tips voor een succesvolle introductie tussen hond en kat:

  • Zorg dat de kat altijd toegang heeft tot hooggelegen plekken, verstopplekken, een rustige eet-, drink-, en slaapplek en een vrije toegang naar buiten toe, zonder dat ze de hond moet passeren.
  • Zorg voor voldoende bewegingsruimte voor zowel de hond als de kat. Als hun ruimte te beperkt is, zullen ze op elkaar gaan jagen.
  • Respecteer het eerste huisdier dat je had en verwaarloos deze niet door de komst van je nieuwe huisgenoot.
  • Zorg dat je zowel de hond als kat voldoende uitdaging en beweging biedt om beide fysiek en geestelijk tevreden te houden. Voorkom opwinding naar elkaar toe.
  • Beloon vriendelijk en kalm gedrag.
  • Dwing de dieren tot niets!